Puur in Leven groep

Voor de deelnemers of andere geïnteresseerden, in de navigatiebalk onder groepsaanbod staan alle onderdelen van de Puur in Leven groep.

Mind-full-or-mindful

Even checken:

  •  Heb je last van je gedachten, lichamelijke sensaties en emoties en hebben ze mogelijkerwijs de vorm aangenomen van (terugkerende) depressieve klachten, angsten, spanningen, burn-out, (chronische) lichamelijke klachten, piekeren, stemmingswisselingen, aandachtsproblemen, onzekerheden, een negatieve zelfwaardering en/ of aanpassingsproblemen?
  •  Merk je dat deze klachten je erg hinderen in je leven?
  • Wil je leren om gedachten, lichamelijke sensaties en emoties te aanvaarden zoals ze zijn, in plaats van te proberen jezelf of deze ervaringen te bekritiseren, te vermijden of onderdrukken?
  • Wil je leren om vaker aanwezig te zijn in het hier en nu en minder te piekeren over het verleden of de toekomst? Wil je automatische patronen doorbreken en ruimte en keuzevrijheid ervaren, wat gedragsverandering mogelijk maakt?
  • Heb je het idee dat je dat wat jij werkelijk belangrijk vindt in je leven naar de achtergrond is verschoven of heb je nog niet ontdekt écht belangrijk voor je is?

Wanneer je antwoord op één of meer van deze vragen een “Ja” is, dan is deze training wellicht iets voor jou!

Werkwijze:

De training is gericht op ervaringsgericht leren, met de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te bespreken. In aansluiting op de behoeften maken we gebruik van oefeningen met de focus op ervaringen in het huidige moment, denk en doe-opdrachten, verhalen met een symbolische betekenis, beeldmateriaal, uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek naar onder andere de hersenen en thuiswerkoefeningen.

We maken gebruik van twee wereldwijd toegepaste behandelingen, die effectief zijn gebleken uit wetenschappelijk onderzoek:

Acceptance and Commitment therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie, die de focus legt op het verbeteren van de verhouding tot het denken, in plaats van zich uitsluitend te richten op de inhoud van het denken. Het denken wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke functie, namelijk als orgaan dat ons helpt te (over)leven. Daarnaast is er veel aandacht voor datgene wat werkelijk belangrijk is voor je, zogenaamde ‘levenswaarden’ die onder invloed van klachten naar de achtergrond verschuiven of nog niet ontdekt zijn.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een training die elementen van meditatietechnieken combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie. Het ontwikkelen van een andere houding tegenover psychologische problemen is het doel.

Deze houding kenmerkt zich door nauwkeurig waarnemen, toelaten en niet direct reageren waardoor er ruimte komt voor een andere reactie dan vanuit oude ingesleten patronen.

Praktische informatie:

De training wordt gegeven door Brigitte Ponjee, GZ-psycholoog BIG en ACT therapeut.

De kosten bedragen €450,= (BTW vrij). Onder bepaalde voorwaarden en op verwijzing van de huisarts is vergoeding via de zorgverzekering mogelijk. De betaling kan indien gewenst in twee termijnen. Na aanmelding kan dit in contact met de therapeut verder besproken worden. De training vindt doorgang bij een aanmelding vanaf drie deelnemers.